ποιοί είμαστε
Όλα ξεκινούν από τον πατέρα, όταν στα επτά του χρόνια δημιούργησε την πρώτη του λύρα. Πήρε ένα κομμάτι ξύλο που έμοιαζε με σχήμα λύρας, έβαλε 3 καρφιά πάνω και 3 κάτω και στο τέλος τα ένωσε με σύρμα ψιλό. Για δοξάρι πήρε ένα κομμάτι κλαδί και έδεσε τρίχες από ουρά αλόγου και άρχισε να ‘παίζει’… Μετά το σχολείο, φοιτά στην Αθήνα στην Σιβιτανίδειο – ΟΤΕ & ΣΕΛΕΤΕ σχολή. Εκεί, παράλληλα μετέχει σε κρητικά γλέντια κι εμφανίζεται σε στέκια Κρητών. Μετά από κάποια χρόνια επιστρέφει στην αγαπημένη του πόλη Ρέθυμνο όπου και συνέχιζε την κατασκευή της Λύρας. Με το πέρασμα του χρόνου η δραστηριότητα, η θέληση, το μεράκι, έγιναν μεγαλύτερα και βαθύτερα. Σήμερα, εκεί στη Μεγάλη Πόρτα στο Ρέθυμνο οι γλυκόλαλοι ήχοι της λύρας που μόλις κατασκεύασε ο Γιώργος Παπαλεξάκης, ξεσηκώνουν επισκέπτες και τουρίστες. Πάνω από όλα ότι γίνεται, γίνεται δίχως βιασύνη, απλά με υπομονή, μεράκι και αγάπη για την Κρητική παράδοση.
«Πρόκειται για μία τέχνη που θέλει πολύ μεράκι, μεγάλη μαστοριά και απεριόριστη υπομονή. Δεν πρέπει να βιάζεσαι, πρέπει όμως να ψάχνεσαι. Διότι η τέχνη δεν έχει τέλος. Όσο προχωράς τόσο βλέπεις καινούρια πράγματα.»
οι λύρες μας
Πρόκειται για μία τέχνη που θέλει πολύ μεράκι, μεγάλη μαστοριά και απεριόριστη υπομονή.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΕΤΡΑΧΟΡΔΗ. ΒΡΟΝΤΟΛΥΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΓΑΝΤΟΛΥΡΑ
τρόπος κατασκευής της λύρας
Το σκάφος του οργάνου (δηλαδή το πίσω μέρος του) συνήθως φτιάχνεται από ξύλο καρυδιάς, μουριάς, άγριο-αχλαδιάς, τριανταφυλλιάς, ασφένταμου, κερασιάς και διαφόρων άλλων ξύλων. Για να φτιάξουμε το σκάφος του οργάνου σημαδεύουμε το σχήμα της λύρας που επιθυμούμε πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο και το κόβουμε. Αφού διαμορφώσουμε την εξωτερική πλευρά του σκάφους, αρχίζουμε να το αδειάζουμε χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και να το φτάσουμε μέχρι το επιθυμητό σημείο. Έπειτα, φτιάχνουμε το καπάκι της λύρας. Αυτό γίνεται από κατράνι, παλαιό δηλαδή ξύλο από μεσοδόκια που συχνά απαντώνται στα Βενετσιάνικα και Τούρκικα σπίτια της Κρήτης.
Όσον αφορά τις χορδές, οι σύγχρονες είναι μεταλλικές, διαφόρων ποιοτήτων. Βέβαια, οι παλαιοί έφτιαχναν τις χορδές από έντερα ζώων, που ακόμα και σήμερα κάποιοι παραδοσιακοί τεχνίτες κατασκευάζουν. Ως δοξάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κι εκείνο του βιολιού, αλλά υπάρχουν και κάποια παραδοσιακά (για παράδειγμα δοξάρια με γεροκουδούνια πάνω τους).
Ένα ακόμα κεντρικό μέρος της λύρας είναι ο καβαλάρης και ο στύλος – που θεωρούνται η ψυχή του οργάνου. Εδώ πρέπει να χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο ξύλο, για να μπορεί να ακουστεί ο σωστός ήχος.
Κατ’αυτόν τον τρόπο κατασκευάζεται γενικά μια λύρα και αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται. Σε παλαιότερες εποχές εξαιτίας των πενιχρών μέσων, έφτιαχναν λύρες και με ευτελή υλικά ακόμη και από άρτικα (δηλαδή τις λεγόμενες «αρτικόλυρες»)
Στο εργαστήρι μας θα βρείτε δεκάδες λύρες. Δημιουργήστε τη δική σας μοναδική λύρα αλλά και οποιοδήποτε άλλο κρητικό μουσικό όργανο επιθυμείτε
επικοινωνία
Επικοινωνήστε μαζί μας με μήνυμα ή ελάτε να τα πούμε από κοντά..
στην Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, στην Κρήτη
Ρέθυμνο, 74100