8.7 C
Νέα Υόρκη
Παρασκευή, Νοέ 22, 2024
Image default
Υγεία

Γνώσεις πρώτων βοηθειών που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

79FD656242A83AD0F152C00B547B3EBA

Χρειάζονται για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Όλοι, ή έστω οι περισσότεροι, έχουμε δει κάποια στιγμή στην τηλεόραση, ή διαβάσει σε κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα κάποιο άρθρο σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών.

Εκτός κι αν έχουμε παρακολουθήσει κάποιο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως αυτά που προσφέρει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ή η First Aid Greece το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε συγκρατήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ανάλογα με το περιστατικό.

Επειδή, όμως, η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως» δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για να βοηθήσετε κάποιο συνάνθρωπό σας:

Το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση είναι να καλέσετε σε βοήθεια (ασθενοφόρο, πυροσβεστική, αστυνομία κ.τ.λ.).

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον άνθρωπο που έχει πάθει κάτι, φροντίζοντας ωστόσο και τη δική σας ασφάλεια.

Πώς να κάνετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη

Ακόμη κι αν δεν έχει παρακολουθήσει κανείς ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα μπορούσε να σώσει μια ζωή, αν γνωρίζει τα βασικά βήματα και είναι άμεση ανάγκη να βοηθήσει κάποιον.

Δείτε το παρακάτω βίντεο και τις πληροφορίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς σύμφωνα με το ΕΚΑΒ.

Τι να κάνετε αν κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή

Κάποιες φορές τα συμπτώματα είναι παραπάνω από εμφανή, ενώ άλλες ο ασθενής μπορεί απλά να αισθάνεται κάτι σαν «κάψιμο» στην καρδιά. Αφού καλέσετε το ασθενοφόρο, αν το άτομο είναι κάτω των 16 ετών και επιβεβαιώσει ότι δεν είναι αλλεργικό στην ασπιρίνη, καθώς επίσης ότι δεν παίρνει κάποιο άλλο φάρμακο, μπορείτε να του δώσετε μια ταμπλέτα ασπιρίνης, καθώς μπορεί να μειώσει τη ζημιά που θα υποστεί η καρδιά, αναφέρει δημοσίευμα του lifehacker.com.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής:
-Πόνος στο στήθος ή δυσφορία.

-Ενοχλήσεις στο πάνω μέρος του σώματος.

– Δυσκολία στην αναπνοή.

– Άλλα πιθανά συμπτώματα καρδιακής προσβολής: κρύος ιδρώτας, αίσθημα ασυνήθιστης κούρασης χωρίς κανένα λόγο, μερικές φορές για μέρες (ειδικά σε γυναίκες), ναυτία και έμετος, ζάλη.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που πνίγεται

Προτού καταφύγετε στις κοιλιακές ωθήσεις, ζητήστε από το άτομο να βήξει και αφού σταθείτε στο πλάι του δώστε πέντε χτυπήματα με την παλάμη σας στο κέντρο της πλάτης του.

Αν δεν καταφέρει να αναπνεύσει ακολουθήστε τα εξής βήματα:

– Σταθείτε πίσω του και βάλτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του

– Γείρετε το άτομο όσο μπορείτε προς τα εμπρός

– Κάντε γροθιά το χέρι σας και βάλτε στο πάνω μέρος της κοιλιάς του

– Αγκαλιάστε με το άλλο χέρι τη γροθιά σας

– Πιέστε δυνατά με κατεύθυνση προς τα μέσα και πάνω.

– Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα μέχρι να βγει το ξένο σώμα

– Εάν το θύμα σε οποιαδήποτε στιγμή χάσει τις αισθήσεις του ακολουθήστε την τεχνική της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που πνίγεται στη θάλασσα

Θα πρέπει να γνωρίζετε πάρα πολύ καλό κολύμπι και να έχετε υπόψη σας ότι σε βαθιά νερά κάποιος που πνίγεται, μπορεί να παρασύρει αυτόν που θέλει να τον βοηθήσει.

Επιλέξτε να πέσετε στη θάλασσα μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν δεν έχετε συγκεκριμένες γνώσεις ναυαγοσωστικής, πετάξτε στον άνθρωπο που κινδυνεύει ένα σωσίβιο (ή ένα μεγάλο ξύλο).

Αν χρειαστεί να πέσετε στη θάλασσα, κολυμπάτε με το κεφάλι έξω από το νερό και φροντίστε να έχετε συνέχεια οπτική επαφή με τον κολυμβητή.

Προσεγγίστε τον άνθρωπο που κινδυνεύει από πίσω, για να αποφύγετε τη λεγόμενη «θανάσιμη περίπτυξη»: Είναι πιθανό ο κολυμβητής, μέσα στον πανικό του, να σας δει ως σανίδα σωτηρίας· έτσι, αν τον πλησιάσετε από μπροστά, διατρέχετε τον κίνδυνο να σας βουλιάξει.

Περάστε το χέρι σας πάνω από τον έναν ώμο του θύματος και πιάστε τον από την αντίθετη μασχάλη. Με τον τρόπο αυτό περιορίζετε την κινητικότητά του και μειώνετε την αντίδραση του θύματος.

Αφού τον πιάσετε, μιλήστε του, ζητήστε του να μην κουνιέται και προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε. Τραβήξτε τον προς τα έξω, φροντίζοντας να είναι σε ύπτια στάση, με το πρόσωπο έξω από το νερό. (Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο χέρι και κυρίως τα πόδια σας για να κολυμπήσετε).

Μόλις τον βγάλετε, καλέστε άμεσα βοήθεια. Δώστε του τις πρώτες βοήθειες (τεχνητή αναπνοή, πιέσεις), μόνο αν χρειάζεται και αν γνωρίζετε πώς γίνονται.

Τι να κάνετε σε περίπτωση εξωτερικής αιμορραγίας

Όσο σοβαρό κι αν είναι το τραύμα, ο σκοπός σας είναι να σταματήσετε την αιμορραγία όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Αφού πλύνετε τα χέρια σας και φορέσετε γάντια (αν δεν υπάρχουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή, πλαστική σακούλα για προστασία):

– Πιέστε το σημείο που αιμορραγεί για 5 -10 λεπτά με τα δάχτυλα, ή την παλάμη σας (άμεση πίεση).

– Εφαρμόστε γάζες, ή καθαρό ύφασμα πάνω στο τραύμα και δέστε με επίδεσμο.

– Εάν ο επίδεσμος ματώσει τοποθετείστε επιπλέον γάζες και συνεχίστε να δένετε με τον επίδεσμο χωρίς να αφαιρέσετε τις πρώτες γάζες κ.ο.κ.

– Καλέστε ασθενοφόρο και φροντίστε για άμεση μεταφορά αν έχει χαθεί πολύ αίμα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος

Βάλτε την πάσχουσα περιοχή κάτω από τρεχούμενο νερό για περίπου 10-20 λεπτά.

Στη συνέχεια δροσίστε εφαρμόζοντας υγρές κομπρέσες.

Μην βάλετε πάγο ή βούτυρο, ή οποιαδήποτε άλλη ουσία απ’ ευθείας επάνω στο καμένο δέρμα.

Καθαρίστε απαλά με σαπούνι και νερό βρύσης.

Καλέστε βοήθεια για τα σοβαρά εγκαύματα.

 

Related posts

Ο πολύς ύπνος «τρέφει» τις χρόνιες ασθένειες

admin

Χονδραλής Ευθύμιος πλαστικός χειρουργός

admin

Chic Crystal Christmas!

admin