Βιογραφικό Σημείωμα
Θεοδόσιος Κουκουμπής MD, PhD – Ορθοπεδικός Χειρουργός
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων το 1983.
Τελείωσε την ειδικότητα του Ορθοπεδικού Χειρουργού τον Δεκέμβριο του 1990, στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική Ιωαννίνων με διευθυντή τον καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκο.
Κατά την διάρκεια της ειδικότητάς του ήρθε σε επαφή με όλο το εύρος της Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας και αντιμετώπισε μεγάλο αριθμό παθήσεων, ασθενειών και τραυματισμών. Αυτές αφορούσαν μεταξύ άλλων την αντiμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων, τραυματολογία,, μικροχειρουργική αποκατάσταση και επανασυγκόληση ακρωτηριασμών, αθλητικές κακώσεις, παιδορθοπεδική και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
Το ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον του όμως ήταν η Επανορθωτική Χειρουργική των Ενηλίκων, με ιδιαίτερη εντόπιση τις παθήσεις του Ισχίου και του Γόνατος και οι επεμάσεις με Ολική Αρθροπλαστική Αντικατάσταση του Ισχίου και του Γόνατος, όπως και οι Διορθωτικές Οστεοτομίες σε περιπτώσεις παραμορφώσεων (συγγενών ή επίκτητων).
Μέρος του ιδιαίτερου αυτού ενδιαφέροντός του απετέλεσε και η εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής του με θέμα: “Ανάλυση βάδισης σε ασθενείς με Ολική Αρθροπλαστική Αντικατάσταση του Ισχίου” για την οποία αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με βαθμό άριστα το 1991.
Ακολούθως μετέβη για μετεκπαίδευση στην Αμερική, στο Duke University Medical Center, Department of Surgery, Division of Orthopaedic Surgery, Durham, NC, (1991-1994). Το κύριο αντικείμενο της εκεί μετεκπαίδευσής του απετέλεσε η επανορθωτική χειρουργική του ενήλικα με εξειδίκευση τον τομέα των Αρθροπλαστικών Ισχίου και Γόνατος.
Μετά την επιστροφή του από την Αμερική (1994) έως και τον Νοέμβριο του 1997, εργαζόταν στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική Ιωαννίνων.
Από τον Νοέμβριο του 1997 και μετά εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Θεσσαλονίκη, και χειρουργούσε αρχικά στον Άγιο Λουκά και Κυανού Σταυρό και από το 2000 και μετά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ισχίου και Γόνατος, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) τα έτη 2011 και 2012.
Κατά την διάρκεια της Προεδρίας του οργάνωσε το Ετήσιο Συνέδριο του Τμήματος Ισχίου και Γόνατος στη Θεσσαλονίκη, στο ΜΕΤ HOTEL, στις 18-20/11 2011.
Επίσης ήταν οργανωτής ημερίδας του Τμήματος Ισχίου και Γόνατος κατά την διάρκεια του Πανελλήνιου Ορθοπεδικού Συνεδρίου, που έγινε στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2012.
Μέλος Επιστημονικών Εταιρειών
1. Eλληνική Eταιρεία Xειρουργικής Oρθοπεδικής και Tραυματολογίας (EEXOT).
2. Eλληνική Eταιρεία Xειρουργικής Oρθοπεδικής και Tραυματολογίας (EEXOT) – Tμήμα Iσχίου & Γόνατος.
Βραβεύσεις
“Howard A. Paul Award 1996”, Πρώτο Διεθνές βραβείο για την μελέτη:
“The effect of modulus on surface strain in whole femora implanted with a collarless hip stem”
9th Annual Symposium of the International Society for Technology and Arthroplasty, Amsterdam, 20-21 August 1996.
“Albert Trillat Young Investigator’s Award 1995”, για την μελέτη:
“Meniscus Regeneration with and without an Autogenous Tissue Scaffold: A Comparative Canine Study”
Combined Congress of the International Arthroscopy Association and The International Society of the Knee, Hong Kong, 26 May 1995 – 1 June 1995.
Εμπειρία σε Εργαστηριακή Έρευνα
Παρ’ όλη την μεγάλη κλινική και χειρουργική εμπειρία του, θεωρούσε ότι η γνώση βασικών επιστημών βοηθά περισσότερο στην καλύτερη κατανόηση και επομένως στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Για τον λόγο αυτό απέκτησε μεγάλη εμπειρία και σε εργαστηριακή έρευνα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν :
Aνάλυση βάδισης σε υγιή άτομα και σε ασθενείς με αρθρίτιδα Ισχίου και Γόνατος (χειρουργημένους και μη).
Mελέτη των σχετικών διατάσεων (strain) πτωματικών μηριαίων εμφυτευμένων με το μηριαίο τμήμα Ολικών Αρθροπλαστικών του Ισχίου. Xρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της φωτοελαστικής επικάλυψης (photoelastic coating technique) και μελετήθηκαν διάφορα είδη Ολικών Αρθροπλαστικών του Ισχίου, με διαφορετική σχεδίαση και υλικό κατασκευής. Ο σκοπός της μελέτης ήταν η κατανόηση της επίδρασης της εμφύτευσης ενός σκληρού υλικού, όπως είναι το μέταλλο των προθέσεων, στο μηριαίο οστούν το οποίο είναι περισσότερο ελαστικό.
Mελέτη της αρχικής σταθερότητας του μηριαίου τμήματος Ολικών Αρθροπλαστικών του Ισχίου εμφυτευμένων σε πτωματικά μηριαία. Mελετήθηκαν διάφορα είδη Ολικών Αρθροπλαστικών του Ισχίου. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η κατανόηση της σχέσης σταθερότητας των προθέσεων έναντι διαφόρων υλικών κατασκευής και σχεδίασης των προθέσεων.
Πειραματική μελέτη της χρήσης in vivo απορροφήσιμης αγκράφας για αρθροσκοπική συρραφή και αποκατάσταση ραγέντος μηνίσκου σε σκυλιά. Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 82 σκυλιά, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα σε διάφορα διαστήματα από 3 μέρες έως 1 έτος μετά την εμφύτευση.
Πειραματική μελέτη in vivo για αντικατάσταση αφαιρεθέντος μηνίσκου σε σκυλιά. H αντικατάσταση έγινε με αυτομόσχευμα αποτελούμενο από λαγονοκνημιαία ταινία, ινιδικό θρόμβο και μικρά τμήματα μηνίσκου του ιδίου του πειραματοζώου. Aναλύθηκαν τα αποτελέσματα σε διάφορα διαστήματα από 2 μέρες έως 2 έτη μετά το χειρουργείο.
Aνθρωπομετρική μελέτη της μεσοκονδύλιας εντομής γόνατος 41 πτωματικών γονάτων, για κατανόηση της συσχέτισής της με τις ρήξεις του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου.
Mελέτη in vitro ενός τύπου κυανοακρυλλικής κόλλας για αποκατάσταση ραγέντος μηνίσκου.
Hλεκτρομυογραφική μελέτη μυών του άνω άκρου κατά την διάρκεια αναρρίχησης. Ο λόγος που έκανε την μελέτη αυτήν αποτελούσε το γεγονός ότι ασχολείται με την ορειβασία (σαν “χόμπι”) περισσότερο από 40 έτη (από την ηλικία των 15 ετών), και ήθελε να διαπιστώσει ποιές μυϊκές ομάδες χρειάζονται μεγαλύτερη εξάσκηση, ώστε να υπάρχει η κατά το δυνατόν αποδοτικότερη αλλά ασφαλέστερη από πλευράς τραυματισμών εξάσκηση.
Για τον ίδιο λόγο της ύπαρξης αυτού του “χόμπι” έκανε ανάλυση βάδισης με διάφορους τύπους ορειβατικών παπουτσιών, ώστε να διαπιστωθεί ποιοί τύποι προκαλούν λιγότερους τραυματισμούς στο σώμα λόγω σκληρότητας αλλά και μεταφοράς κραδασμών κατά την διάρκεια πολύωρης βάδισης σε σκληρά και δύσκολα εδάφη.
Xρήση της αξονικής τομογραφίας χρησιμοποιώντας προγράμματα CATIA, CAD – CAM – CAE και ανασύνθεση εικόνων για προεγχειρητική μελέτη, σχεδιασμό και εκτέλεση επεμβάσεων, όπως εξειδικευμένες Αρθροπλαστικές σε ειδικές καταστάσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ανωτέρω μελέτες έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα μεγάλα ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ή/και έχουν ανακοινωθεί σε πολλά συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Εκπαιδευτική Δραστηριότητα
Εκπαιδευτής – Ομιλητής στα Εκπαιδευτικά «Σεμινάρια Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος & Βιολογικής Μηχανικής», που εκτελούνταν στα Ιωάννινα από την Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική από το 2001 έως και το 2004.
Εκπαιδευτής – Ομιλητής στα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Μικροχειρουργικής με πρακτική άσκηση από το 1987 έως και το 2004.
Eκπαιδευτής/Επιβλέπων στα Διαπανεπιστημιακά Σεμινάρια Oστεοσύνθεσης με πρακτική άσκηση, που διεξαγόταν στο Μέτσοβο 1990 – 1996.
Επίσης διετέλεσε και εκπαιδευτής και ομιλητής σε διάφορα χρονικά διαστήματα στους φοιτητές Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, στους ειδικευόμενους Ορθοπεδικούς της Πανεπιστημιακής Oρθοπεδικής Kλινικής Iωαννίνων, στους τεταρτοετείς φοιτητές της Iατρικής Σχολής του ΑΠΘ, στα IEK Eυόσμου Θεσσαλονίκης, στο Tμήμα Nοσηλευτικής Tραυματολογίας, στο μάθημα Tραυματολογία, στα μεταπτυχιακά μαθήματα που οργανώνονται από την A’ Oρθοπαιδική Kλινική του ΑΠΘ, και στην Ορθοπεδική Κλινική του Iπποκράτειου Γενικού Nοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Προεδρείο σε Διαλέξεις Συνεδρίων
Ετήσιο Συνέδριο της Ορθοπεδικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης (ΟΤΕΜΑΘ), Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2014
Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ), Αθήνα, Απρίλιος 2012.
European Hip Society, Αθήνα, 20-10-2010.
Eπιμορφωτική Διημερίδα Πανελλήνιας Eνωσης Πτυχιούχων Φυσικής Aγωγής 10-11/1/1997, Iωάννινα.
Eτήσιο Συνέδριο Tμήματος Iσχίου EEXOT. 29-30/11/1996, Aθήνα.
EEXOT, Φθινοπωρινό συνέδριο τμημάτων. 25-27 Oκτωβρίου 1996, Aθήνα.
Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίων
70ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας, Αθήνα, 1-4/10/2014.
2nd Hellenic – Turkish Intra University Orthopaedic Meeting, 15-18/5/1997, Ioannina.
Συμμετοχή σε Διεθνή Εκπαιδευτικά Σεμινάρια
Μάιος 2010, Παρίσι. Εκπαίδευση στις Αρθροπλαστικές Ισχίου Επιφανείας (Resurfacing).
Δεκέμβριος 1995. Davos, Switzerland AO/ASIF (Swiss Association for the Study of Internal Fixation) AO/ASIF Hand Course. Eκπαίδευση στην οστεοσύνθεση και χειρουργική της άκρας χείρας.
Mάρτιος 1991, Bussolenko, Verona, Italy. Σεμινάριο με πρακτική άσκηση στην δυναμική αξονική σταθεροποίηση με το σύστημα εξωτερικής οστεοσύνθσης Orthofix.
Μάιος 1990. Aarhus, Kopenhagen, Odense, Denmark. 12° Postgraduate course for trainees in orthopaedic surgery organized by “The Coordinating Committe of Societies of Orthopaedic and Traumatic Surgery of the European Common Market (COCOMAC)”.
Nοέμβριος 1989, Homburg, Saar, Germany. Xειρουργείο, επίδειξη και εκπαιδευτικό σεμινάριο στην οστεοσύνθεση και στις κεραμικές Oλικές Aρθροπλαστικές του ισχίου χωρίς τσιμέντο.
Mάρτιος 1989, Valbella, Lezerheide, Switzerland. Διεθνές σεμινάριο της AFOR στην οστεοσύνθεση και αποκατάσταση του ισχίου.
μικροχειρουργική αποκατάσταση επανασυγκόληση ακρωτηριασμών αθλητικές κακώσειςπαιδορθοπεδικήτραυματολογία παθήσεις της σπονδυλικής στήληςολική αρθροπλαστική αντικατάσταση ισχίου και γόνατος ανάλυση βάδισης
- Ιατρείο Θεσσαλονίκης
- Αλεξάνδρου Σβώλου 29
- ΤΚ 54622
- Θεσσαλονίκη
- Τηλέφωνο: 2310 220 628
- Κινητό: 6945 597 249
- E-mail: koukoubi@otenet.gr
- Ιατρείο Πολυγύρου
- Παπαγιωργάκη 35
- ΤΚ 63100
- Πολύγυρος
- Τηλέφωνο: 23710 24966
- Κινητό: 6945 597 249
- E-mail: koukoubi@otenet.gr