8.5 C
Νέα Υόρκη
Κυριακή, Νοέ 24, 2024
Image default
Χωρίς κατηγορία

Τι σημαίνει «η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές»

B656587BBF95AED76D0A0523251A50F9

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσα στην ημέρα βγαίνει στις αγορές.Πώς κρίνουν, όμως, την απόφαση αυτή έγκριτοι οικονομολόγοι; Όλα εξαρτώνται από το επιτόκιο που θα βγούμε, λένε τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη και το 5% είναι μεγάλο και μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, προτιμά «να μη βγούμε στις αγορές» και να μέναμε μόνο με τους τροϊκανούς. Όπως αναφέρει, βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, το επιτόκιο κοντά στο 5% σημαίνει ότι θα δανειστούμε με ακριβό χρήμα και σε καμία περίπτωση δεν θα απαλλαγούμε από τους τροϊκανούς.

«Χρειαζόμαστε επιτόκιο κάτω του 5%»
Ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάννης Σωπασής, εξηγεί στο newsbeast.gr τι σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές. Και λέει: «Εάν η χώρα μας πετύχει ένα επιτόκιο κοντά στο 5%, θα θεωρηθεί ως μία κίνηση αποδοχής από τις αγορές στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και θα υπάρξει περαιτέρω ανάκαμψη. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι ακόμη και το 4,8% είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που δανειζόμαστε μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι μια ψυχολογική ανάσα και μια επικοινωνιακή τακτική, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει με μεγαλύτερο δανεισμό και μικρότερο επιτόκιο.

Αυτό σταδιακά θα οδηγήσει την οικονομία από την απεμπλοκή της τρόικας, στην αναζήτηση στήριξης από τις διεθνείς αγορές, χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και φυσικά από το ΔΝΤ».

Στο ερώτημα αν είναι επιτυχημένη κίνηση, απαντά: «Η κίνηση της Ελλάδας να βγει στις αγορές, θα είναι επιτυχημένη, αν βγει με επιτόκιο μικρότερο του 5%. Εάν δεν αποδεχθούν αυτό το επιτόκιο και φτάσουμε σε ένα απαγορευτικό επιτόκιο πάνω από 5%, προσωπικά θεωρώ ότι θα φέρει περαιτέρω εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με την τρόικα και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας ο δανεισμός και το εγχείρημα του υπουργείου Οικονομικών δε θα θεωρηθεί θετικό. Ουσιαστικά δηλαδή, θα θεωρηθεί ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη ικανή να φύγει από την τρόικα».

«Και μνημόνια και ακριβό χρήμα»
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, εξηγεί  για ποιους λόγους δεν θα έπρεπε να βγούμε στις αγορές. «Αν δανειστούμε με 5% ή 6%, θα δανειστούμε με πάρα πολύ ακριβό χρήμα. Δηλαδή, θα επιδεινωθεί η κατάσταση του χρέους. Θετικό θα ήταν να είχαμε πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Μπορεί κάποιος να μας πει ότι η Τουρκία δανείζεται με 7% ή 8%, αλλά έχει ανάπτυξη της τάξης του 7%. Οπότε, μπορεί να δανείζεται. Εμείς, έχουμε 0% ανάπτυξη και ούτε του χρόνου θα έχουμε καμία θεαματική ανάπτυξη».

Στο ερώτημα τι θα συμβεί, απαντά: «Αν δεν μπούμε στις αγορές, θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας. Εκεί, θα πει κάποιος, θα έχουμε μνημόνια. Η απάντηση όμως είναι ότι μνημόνια θα έχουμε έτσι κι αλλιώς. Οπότε, τώρα θα έχουμε και μνημόνια και ακριβό χρήμα. Στην άλλη περίπτωση, θα είχαμε μόνο μνημόνιο αλλά δεν θα είχαμε ακριβό χρήμα».

Ο έγκριτος καθηγητής Οικονομικών απαντά στα σενάρια περί χαμηλότερου του 5% επιτοκίου, λέγοντας: «Το επιτόκιο είναι συνάρτηση της δυναμικής της οικονομίας. Όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση, και το 3% είναι βαρύ. Οπότε, καλύτερα να μη βγαίναμε γιατί έτσι κι αλλιώς θα έχουμε μνημόνιο. Μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι επειδή το Μάιο λήγει το μνημόνιο, έφυγε και τελειώσαμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε. 360 δισ. χρωστάμε και δεν πρόκειται να μας αφήσουν οι δανειστές μας έτσι».στο newsbeast.gr

 

Related posts

Τέλεια Διατροφή

admin

ΟΝΕΙΡΙΟΝ

admin

Αλεξανδρίδης Τίμος Μαιευτήρας

admin