Παρασκευή, Απρ 19, 2024
Image default
Ελλάδα

Στο ΣτΕ προεδρικό διάταγμα για την υγειονομική περίθαλψη στρατιωτικών

106EBA5076F66C1EAACF8529B91F7980Αφορά σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων και του λιμενικού σώματος

Στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την «υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων και του λιμενικού σώματος και των μελών των οικογενειών τους».

Σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης:

1) Ο σύζυγος ή η σύζυγος εφόσον δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο ταμείο ή οργανισμό. Περιλαμβάνονται και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται σε διάσταση.

2) Τα παιδιά (γνήσια, εκτός γάμου και υιοθετημένα) στρατιωτικού μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

3) Τα παιδιά μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους εφόσον είναι άνεργα.

4) Τα παιδιά μέχρι τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή, όπως επίσης και εφόσον σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Επαγγελματικής κατάρτισης.

5) Τα παιδιά εφόσον έχουν αναπηρία 67% και πάνω, ανεξάρτητα εάν εργάζονται ή όχι.

6) Τα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή, Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, εφόσον απασχολούνται περιστασιακά και όχι μόνιμα.

7) Οι γονείς (φυσικοί ή θετοί) εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει την ετήσια συνολική κατώτερη σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ και δεν έχουν δικαίωμα ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

8) Τα αδέλφια στρατιωτικών, που έχουν αναπηρία άνω του 67% και δεν δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από ασφαλιστικό φορέα, αλλά και το ετήσιο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει την ετήσια συνολική κατώτερη σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ και

9) Οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές των στρατιωτικών οι οποίες είναι άνω των 40 ετών εφόσον δεν έχουν δικαίωμα περίθαλψης από άλλον φορέα.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, η σύζυγος διαζευγμένου ή ο σύζυγος διαζευγμένης μπορεί να ασφαλίζεται εφόσον: α) ο γάμος λύθηκε αμετάκλητα μετά το 40ό έτος της ηλικίας, β) έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 5 χρόνια από την τέλεση του γάμου μέχρι την κατάθεση της αγωγής διαζυγίου, γ) δεν έχει δικαίωμα ασφάλισης (άμεσα ή έμμεσα) σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, δ) καταβάλει ασφαλιστική εισφορά ίση με το 5% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών τακτικού δημοσίου υπαλλήλου και ε) υποβάλλει σχετική αίτηση μέσα σε ένα χρόνο από την έκδοση του διαζυγίου.πηγη:http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/655179/sto-ste-proedriko-diatagma-gia-tin-ugeionomiki-perithalpsi-stratiotikon/

Related posts

” Μυρσίνη”

admin

Ο ΕΦΕΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

admin

Αλλάζουν οι τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς

admin